Baranya megyei kosárlabda történelem 1. (Szigetvár)
23
Jun
2020
Baranya megyei kosárlabda történelem 1. (Szigetvár)
Június 23, kedd  |  07:04

A kezdet 1943-ban íródott. Aschenbrenner Ilona – aktív résztvevő – és Jerszi Ilona feljegyző – később NB I-es játékos – így fogalmazták meg: Ebben a történetben nincsenek sztárok, csak játszani szerető, egymás társaságát kereső lányok, akik megtalálták a lehetőséget arra, hogy összejöjjenek játszani, labdázni, együtt szórakozni.

1946-ban Szalai Imre, Kósa György és Knizsek Pál voltak az első „edzők”. Ezután Szegő Imre személyében végre igazi edzőjük is lett. Sajnos ezek csak felvillanások voltak.

Aztán 1953-ban a szigetvári általános iskolába került testnevelő tanárnak Egyed Mihály, aki 1955-től már a gimnáziumban is óraadó testnevelő lett. 1956-tól pedig már főállásban dolgozott a gimnáziumban. A tanulók kérésére megalakította a kosárlabda szakosztályt. 1961-ben a lányok megnyerték az Országos Középiskolás Bajnokságot. A megyei bajnokság megnyerésével 1965-ben jogot szereztek az NB II-es indulásra. 1967-ben pedig megnyerték az NB II-t és felkerültek az NB I-be!

A fiú csapatot ekkor dr. Bertha Pál vette át, aki a PEAC csapatában az egyetemi évek alatt Egyed Mihály játékostársa volt.

A női csapathoz ekkor került Varga Ilona aki testnevelő szakot végzett. Ebben az időben került Szigetvárra szintén két kezdő testnevelő: Jenczer János és Verbőczi Endre. Az ő feladatuk az utánpótlás nevelése volt.

1971-ben Egyed Mihály Pécsre került a Széchenyi Gimnáziumba. Az NB I-es női csapatnál Jenczer János lépett a helyére.

Bertha Pál edző irányításával a férfi csapat az NB II-ig jutott. Kákonyi Tamás játékosként és utánpótlás nevelőként segítette munkáját.

Sajnos a lányok is visszaestek az NB II-be. Ez és a külső körülmények változásai azt okozták, hogy a leány és a fiú csapat is a megyei bajnokság szintjére esett vissza, majd idővel megszűntek a felnőtt csapatok.

Hiába volt Sabián Zsuzsa és egy-két segítője csapatot összetartó és szervező tevékenysége ez csak baráti játszadozásra volt elég. Ám ez a játékszeretet és a játék iránti alázat még ma is élő baráti rendezvényekben és találkozókban nyilvánul meg.

A férfi játékosok is évek óta öregfiú tornák rendezésével töltik ki kosárlabda iránti igényüket.

Flaskáné Delibeli Ilona és Verbőczi Endre az általános iskolások körében, míg Némethné Karácsony Beáta a középiskolások között próbálják újra életre kelteni a kosaras életet.

A régiek által, az elején írt cél eléréséhez – összejönni, játszani, együtt lenni – kívánunk kitartást és sok sikert az edzőknek a szigetvári kosárlabdáért!

 

Cserkuti András

Képek:  https://photos.app.goo.gl/MQQdZxAyuEEen8ie8

  1. Balról jobbra: Jenczer János, Egyed Mihály, Dr. Bertha Pál, Kákonyi Tamás, Verbőczi Endre

  2. Szigetvár női csapat. Középen az edző: Egyed Mihály

  3. Szigetvár férfi csapat. Középen guggol Bertha Pál edző. Bal szélén áll Verbőczi Endre, ül Jenczer János

  4. Szigetvár női csapat. Középen Jenczer János edző.

  5. Szigetvár leány csapat. Középen Verbőczi Endre edző.

  6. Kákonyi Tamás a Tanárképző Főiskola férfi csapat játékosa.

  7. Szigetvár leány csapat. Középen Varga Ilona edző.

  8. Sabián Zsuzsa  a szervező az örök játékszerével.

  9. Flaskáné Delibeli Ilona aki nevelgeti a gyerekeket

10. Némethné Karácsony Beáta a gimnazistákat terelgeti (balról a második pink pólóban)

 

Vármegyei szövetségek