Gyászol a Baranya Megyei Kosárlabda társadalom - Füzesi József (1941 - 2021)
05
Nov
2021
Gyászol a Baranya Megyei Kosárlabda társadalom - Füzesi József (1941 - 2021)
November 5, péntek  |  13:55

80. évében elhunyt FÜZESI JÓZSEF testnevelő, szakedző.

Budapesten született de Türjén töltötte gyermekéveit. A gimnáziumot Zalaegerszegen végezte el. Itt  dőlt el, hogy a kosárlabda lesz élete fő tevékenysége. 1964-ben Pécsett a Tanárképző Főiskolán kezdte el tanulmányait, ahol biológia-földrajz-testnevelés tanári diplomát kapott.  Egy év múlva ugyanitt edzői képesítést szerzett. 1980-ban a TF-en szakedzői vizsgát tett.

Szentlőrincen kezdte meg tanári pályafutását, de rövidesen a pécsi Karikás F. úti iskolába került testnevelőnek. Innen a pécsi Építők úti iskolába került, ahol a TÁSI sportszakmai vezetőjeként dolgozott nyugdíjazásáig.

Kosárlabda edzőként a Pécsi Tanárképző Főiskola női csapatánál (1963-1971), a Pécsi Városi Sportiskolánál, a TÁSI-nál, a PVSE-nél, a PVSK-nál, és a PSN Zrt-nél végzett sikeres szakmai munkát. Nyugdíjazásáig a Sportiskola kosárlabda szakág szakmai vezetője volt.

A számtalan Országos utánpótlás és Diákolimpiai helyezés közül is szívéhez legközelebb az 1993-as Országos Kadett  Bajnokság  I. helye állt.

A PVSK elnökségi tagja volt 26 éven keresztül. Edzői és testnevelői tevékenysége során több száz gyermekkel ismertette és szerettette meg a kosárlabda sportágat. Számos NB I-es játékos került ki a kezei közül. Tanítványai voltak többek között: Russainé Lukácsi Anna, Hersitsné Tóth Erzsébet,  Kiefer Csilla, Rébai Dóra, Szamosi Eszter, Csirke Ferenc, Rab Gyula, Varasdi János, Hosszú Béla, Móricz Tamás, Ribarics Antal, Eilingsfeld János,  és még sokan mások.

A BMKSZ ben mint játékvezető és mint Ifjúsági és Edző Bizottság vezető tevékenykedett hosszú évekig.

Szakmai és sport munkáját számos kitüntetéssel ismerték el többek között: Testnevelés és Sport érdemes Dolgozója, Kosárlabda Utánpótlásért Iflinger József díj,Diáksport Emlékérem Pedagógus szolgálati emlékérem, Pécs MJV Testnevelés és Sportdíj, PVSK Aranygyűrű, MKOSZ Jubileumi Oklevél, Életműdíj.

Jóska a pályán mindig ott leszel velünk, nem felejtünk! Nyugodj békében!

Vármegyei szövetségek