Bajnok a SZOESE
26
May
2024
Bajnok a SZOESE
Május 26, vasárnap  |  09:56

A Szombathely városi-városkörnyéki férfi kosárlabda bajnokság zárása idén is egy központi helyen került megszervezésre, ahol 1 mérkőzés döntött az első négy helyről. A 2023/2024-es bajnokság zárásaként a négyesdöntő helyszínéül a Schaeffler Aréna Savaria Munkacsarnoka szolgált, május 25-én.

Bronzmeccs

BC Olad - Büki-TK 57-72

BC OLAD:
Kezdő: Berghoffer T. 13; Kovács R. 7/3; Szakály L. 17/9; Tiborc P. 15/6; Reiner R. -
Csere: Szakály R. 3; Szakály B. -; Jenei F. -; Kálovics T. -; Kovács D. 2

BÜKI-TK:
Kezdő: Korándi Sz. -; Kovács Be. 13; Fancsali A. 16/9; Katona R. 15; Szendi K. 4
Csere: Kriston M. 16/3; Kámán K. 6; Kovács Ba. -; Horváth R. -; Csáki Á. ; Dóka B. 2; Polgár K. -

Sok kosárral indult a találkozó, elsősorban Szakály László és Tiborc Patrik találatainak köszönhetően 4 perc után 12-2-vel nyitott a BC Olad. Nagyon sokat hibázott a Büki-TK, nem találták a ritmust az első játékrészben, hiába közelítettek, az utolsó percben a jól kezdő oladiak újra betaláltak 1-1 hármassal (1. negyed vége: 25-12). A második etapban teljesen megfordult a játék képe. Hosszú kosárcsend után a bükiek találtak be többször egymás után. Ugyan a 17. percre visszajöttek 4 pontra (25-21), de Berghoffer és Szakály L. találataival a nagyszünetig hátralévő három percben újra ellépett az Olad (félidő: 35-26). Fordulás után megint a a Bük dominanciája következett (23. perc 37-34). A harmadik negyed további részében aztán felváltva estek kosarak/büntetők, így a hazai csapatnak számító, de fáradni látszó BC Olad várhatta előnnyel az utolsó 10 percet (3. negyed vége: 47-43). Ahogyan az már látszott, az oladiak teljesen elfáradtak, elvesztették a ritmusukat. Kovács Benedek, Kriston Márton és Fancsali András ponterősségével a negyedik negyedben a Büki-TK előbb átvette a vezetést (34. perc 51-55), majd szinte átrohant ellenfelén (39. perc 53-66). Az utolsó 1-1,5 percben pedig már semmi se változott az előző időszakhoz képest. Mindkét csapat nagyon motivált volt, de a több hasznos cserével és több energiával játszó Büki-TK végül megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, ezzel a bajnokság 3. helyezettjei lettek.

Döntő

SzoESE - 9700.hu Ingatlaniroda 66-54

SZOESE:
Kezdő: Simon B. 13/3; Sinkovits D. 7; Mészáros M. 9; Gábor M. 20/9; Balogh Z. 10
Csere: Horváth B. -; Svajda G. 7/6; dr. Nagy N. -; Galambos M. -; Kőszegfalvi D. -

9700.HU INGATLANIRODA:
Kezdő: Szanati M. 8; Csiszár D. 3/3; Mondl Sz. 14/9; Mitterstiller A. 16/3; Lukács T. 11
Csere: Janzsó Z. 2; Horváth I. -; Bodorkós M. -

Az elmúlt 8 évben (6 lejátszott szezon - 2 elmaradt covid-os év) csak kétszer nem ez a két csapat játszotta a döntőt. A mérleg 3-1 a 9700.hu Ingatlaniroda javára.
Mindkét oldalon voltak hiányzók, a címvédő szezonja se úgy alakult, ahogy a korábbi években megszokhatták. Az alapszakaszban megelőzte őket a SzoESE, bár csak az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa. Az őszi és tavaszi párharcokat a hazai csapatok nyerték, pontszegény mérkőzéseken. Ezt követően a rájátszásban során mindketten viszonylag egyértelműbben jutottak el az újabb döntőig.

Feszülten és sok hibával kezdtek a csapatok, de a SzoESE tudott jobban a mérkőzésre koncentrálni. A címvédő technikai hibája és Gábor Máté hármasa után az 5. percben 7-0-ra vezetett az alapszakasz győztes. Felváltva jöttek a pontok és a hibák, vendég időkérés után a 8. percben (11-4) hiába tudott két hárompontost is dobni előbb Mondl Szilárd, az egyetemi csapat mindegyikre tudott válaszolni azonnal (9. perc 17-10). Az utolsó percben azonban 1-1 sima ziccert is értékesíteni tudott előbb Szanati Mátyás majd Mitterstiller András- előbbi szép átadásából, amire már nem jött válasz (1. negyed vége 17-14). Csiszár Dániel és Svajda Gábor gyors hármas váltása után Mitterstiller talált be előbb kintről, aztán büntetőből. A mérkőzés során először vezetettek az ingatlanosok (16. perc 20-21). A következő 2 perc  Gábor pontjairól - és a 9700.hu hibáiról - szólt. Betalált kintről, bentről, büntetőből. Mivel alig érkezett válasz, újra meglépett a SzoESE (18. perc 29-25). Az félidő előtti utolsó kettő percet is a hazaiak tudták ponterősen, sok büntetővel zárni, először volt 10 közte (félidő: 35-25). A második félidő elején a kihívó tudott pontosabb lenni, úgy tűnt eldöntik a meccset, hiába próbálta időkéréssel is felráznia magát a címvédő (24. perc 42-25). Előbb egyik, majd másik oldalon is jöttek pontok, hibák. Az újabb "ponthus" időkérés viszont már felébresztette a korábbi bajnokot. Pontosabbak lettek, több hibára késztették az egyetemi csapatot (3. negyed vége: 47-37). A záró játékrész is sok hibával és nagy küzdelemmel indult, pontot viszont csak 2 perc után tudott dobni Mondl. Rögtön egy hármassal hozta közelebb csapatát (34. perc 47-40). Hiába talált be ezt követően a SzoESE is, Lukács Tibor riadót fújt. Előbb ő szerzett 8 pontot, majd Mondl 3 büntetőt, míg a túloldalon megint Gábor tartotta a frontot. Azonban visszajött a meccsbe a vendég csapat (39. perc 57-52). A mérkőzés végén egy utolsó rohamot indított a 9700.hu Ingatlaniroda, de ezt sikeresen hárította a SzoESE. A gyors kihagyott támadásokra folyamatos ziccer vagy büntető volt a válasz, a sokszor feszült és ideges mérkőzés végére újra kinyílt az olló. Szinte végig vezetve nyert az összképet tekintve jobb és hosszabb paddal rendelkező csapat (végeredmény: 66-54). 2016 után újra megyei bajnok lett a Szombathelyi Egyetemi SE!

Szombathelyi Egyetemi SE (balról jobbra): Galambos Mátyás, dr. Nagy Norbert, Horváth Bence, Svajda Gábor, dr. Sinkovits Dániel, Balogh Zoltán, Simon Bence, Gábor Máté, Kőszegfalvi Dávid, Mészáros Máté, a csapatképről hiányoznak: Földi Hunor, Harsányi Ádám, dr. Popgyákunik Balázs

A döntőről és a bronzmeccsről készült videókat/képeket a Vas Megyei Kosárlabda Szövetség facebook oldalán vagy youtube-on teljes egészében meg lehet tekinteni.

Döntő:

Bronz:

Fényképek a facebookon, itt!

A bajnokság végeredménye:

1. - SzoESE
2. - 9700.hu Ingatlaniroda
3. - Büki-TK
4. - BC Olad
5. - Cosmos Home
6. - Deck Bistro SE
7. - Sárvári Amatőr Kosarasok Klubbja
8. - LONGSTEP KC
9. - CVSE Vulkán Fürdő
10. - Répcelaki SE
 

Vármegyei szövetségek