„Őrségváltás” a megyei kosárlabda szövetségben
15
Feb
2022
„Őrségváltás” a megyei kosárlabda szövetségben
Február 15, kedd  |  16:42

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség elnöki posztján nemrégiben változás történt. A leköszönő Bukta Bertalan helyét dr. Fazekas Csaba vette át. Az „őrségváltás” két főszereplőjével beszéltünk a sportágban eltöltött közel 60 esztendőről, illetve az ígéretes jövőről.

1962-ben kezdtem el kosárlabdázni a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, ahol Osgyányi Zoltán keze alatt viszonylag rövid idő alatt sikerült annyi tudást magamra szedni, hogy még abban az évben bekerültem az MVSC csapatába. – kezdte beszélgetésünket Bukta Bertalan. – Kezdetben még salakpályán játszottunk, de szerencsére nem sokkal később elkészült az aszfaltborítású játékcsarnok, mely csodálatos változást jelentett számunkra. Gimnáziumi éveimet követően döntenem kellett, hogy a Miskolci Egyetemen, vagy az MVSC-ben folytatom a játékot. Az előbbi mellett tettem le a voksomat. 1971-ben szereztem meg a diplomámat. 1973-ban elvittek katonának, leszerelésemet követően rájöttem, hogy a kihagyás miatt nem tudom megfelelő szinten folytatni a kosárlabdázást. Játékvezetőként kezdtem el dolgozni, az 1980-as évek elejétől 1999-ig tagja voltam az NB I-es keretnek. Miután 53 évesen, a koromra hivatkozva kikerültem a keretből, mérkőzésellenőrként folytattam egészen 70 éves koromig. 2012-ben beválasztottak a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) Játékvezetői bizottságába. Ebben a minőségemben hat esztendeig dolgoztam.

Mikor és hogyan kapcsolódott be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség munkájába?

Amikor egyetemi évfolyamtársam, Szaniszló Sándor a megyei szövetség főtitkára lett, régi, jó ismeretségünkre alapozva megkeresett és megkért, hogy segítsem a munkáját. Így lettem a játékvezetői bizottság vezetője, majd 2008-ban a szövetség elnöke. Úgy gondolom, hogy nagyszerű kollégáimmal együtt sikerült megfelelnünk a velünk szembeni, megyei és országosan támasztott elvárásoknak. Arra külön büszkék lehetünk, hogy a nálunk folyó magas színvonalú játékvezetőképzés eredményeként jó néhány NB I-es, sőt FIBA-bírót (Bodnár Péter, Vígh Péter, Földházi Tamás, dr. Mészáros Balázs stb.) is adtunk a magyar kosárlabdának. Az elnöki megbízatásomat 2021. december 31-én fejeztem be. Ez persze nem azt jelenti, hogy megszűnt a kapcsolatom a kosárlabdázással, hiszen ez örök szerelem számomra. Továbbra is ott leszek lelátókonés kedvtelésből figyelem az eseményeket.

Tovább építkeznek

Bukta Bertalan és a megyei szövetség ügyvezetője,Bene Szilárd heteken át azon fáradozott, hogy méltó utódot találjon az elnöki pozícióra. 2021. decemberében a B-A-Z Megyei Kosárlabda Szövetség elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy dr. Fazekas Csaba, a MEAFC egykori MEFOB-győztes játékosa, az egyetemiek kosárlabda szakosztályának jelenlegi vezetője lássael ezt a feladatot, melyet az MKOSZ elnöksége is megerőssített.

Valamennyire váratlanul ért a felkérés, hiszen nem én kerestem a lehetőséget, nem én jelentkeztem a pozícióra – vette át a szót dr. Fazekas Csaba. – Miután Berci és Szilárd megtalált a felkéréssel, sokat gondolkodtam hogyan segíthetek a sportágnak, az elnökség hogyan fér össze civil és a MEAFC-os munkámmal? Berta László példájából kiindulva, úgy vélem, hogy megfér egymással, ha egy vezető beosztású rendőrtiszt társadalmi szerepet vállal a Bosrod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség életében. Véleményem szerint ketté tudom választani a két tevékenységet. A jövőben szeretném összekapcsolni a megyei klubokat, a kosárlabdázni vágyó gyerekeket. Ez nem zárja ki azt sem, hogy továbbra is megkülönböztetett figyelmet szenteljünk a női vonalon jeleskedő DVTK, vagy a férfiaknál legmagasabban jegyzett Tiszaújvárosi Phoenix KK és a MEAFC-Miskolc csapatainak. Ez is erősítheti közös célunkat, a kosárlabda sport népszerűsítését, az utánpótlás bázis szélesítését.

Milyen elképzeléseket, terveket fogalmazott meg elnöki munkájával kapcsolatban?

A megtisztelő felkérésnek eleget téve, úgy gondolom, hogy az elnökséggel és az ügyvezetővel is jól tudunk majd funkcionálni. Elsődleges cél a stabil, biztos gazdasági háttér megteremtése. Ennek egyik legfontosabb eleme a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által biztosított TAO-s lehetőségek teljes körű kihasználása. Egy nagyon aktív megyei kosárlabda életet szeretnénk, miközben tovább építkezünk. A felnőtt megyei bajnokság stabil működtetése mellett igyekszünk a vidéki városok szerepét megtalálni, kapcsolatunkat fejleszteni. Szeretnénk az NB-s csapatainkból kiöregedő játékosoknak is versenyzési lehetőséget biztosítani. Az országos mellett egy megyei mini bajnokság beindítását is elhatároztuk, olyannyira, hogy az ötfordulósra tervezett sorozat első felvonását januárban már meg is rendeztük. Az U11-U12-es korcsoportos leányok és fiúk mérkőzéssorozatának költségeit teljes egészében a megyei szövetség fedezi. Ide tartozik, hogy a mini bajnokság lehetőséget kínál fiatal játékvezetőink gyakorlati képzésére is. Nem lehet kérdés, hogy folytatjuk legnépszerűbb rendezvényünket, az annak idején Fuhrmann Gézával közösen indított tavaszi és nyári Lion’s B.-A.-Z. Megyei 3x3-as bajnokságot, női és férfi együttesek részvételével. Miskolcon kívül vidéki helyszínek bevonását is tervezzük hasonló tornák megrendezéséhez. Megyén belül kisebb szenior tornák megvalósításában is gondolkozunk, hogy az érettebb korba érő kosarasaink számára alkalmat tudjunk teremteni egy kis játékkal egybekötött múltidézésre. A játékvezető-képzés iránt változatlanul elhivatottak vagyunk, melyben számítunk a műfajban komoly rangot kivívó „nagy öregek” közreműködésére is. Az elmúlt négy évben Miskolc már része lehetett az akkreditált, ebből adódóan kredit-pontokat adó országos edzőképzésnek. Tavaly a kiemelt kosárlabda akadémiák mellett ez a szakmai elismerést is jelentő lehetőség csak nekünk adatott meg. Évente legalább egy alkalommal ezután is otthont szeretnénk adni ilyen felkészítésnek, mellyel segítséget tudunk nyújtani a helyi edzők szakmai fejlődéséhez.. Végül, de nem utolsó sorban említeném a megyei szövetségegykori főtitkáráról elnevezett Szaniszló Sándor nemzetközi emléktorna sorozat folytatását, ami idén már 5. alkalommal kerül megrendezésre. Hálásak vagyunk Bukta Berci bácsinak az eddigi szolgálatáért, tanácsaira továbbra is számítunk, mint tiszteletbeli elnök.

 

Vármegyei szövetségek