Elhunyt Dr. Csótai József
09
Jun
2022
Elhunyt Dr. Csótai József
Június 9, csütörtök  |  10:23

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 84. évében, elhunyt dr. Csótai József pedagógus, szakedző, a B-A-Z Megyei Kosárlabda Szövetség egykori elnöke.

Csótai József 1962-ben jeles eredménnyel szerzett diplomát a Testnevelési Főiskolán, majd a tanítás mellett szakedzői végzettséget szerzett úszás, torna, atlétika, valamint kosárlabda sportágban is. 1986-ban Summa cum laude minősítéssel doktorált sportpszichológiából. Megalapította a Miskolci Akadémiai Bizottság Sport és Mozgásbiológiai Munkabizottságát és a Testnevelési Főiskola felkérésére a kihelyezett edző- és sportszervező tanfolyam vezetőjeként és a sportpszichológia tárgy előadójaként oktatta a fiatalokat.

 

1973-ban a Miskolci Egyetem Testnevelési Tanszékének munkatársa, 1977-től pedig nyugdíjazásáig tanszékvezetője. Vezetősége alatt megépült Miskolc második legnagyobb sportcsarnoka, az Egyetemi Körcsarnok. 1977 és 2001 között a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elnöként irányította a sortegyesületet, de később sem szakadt el a MEAFC-tól, amíg egészsége engedte, rendszeresen látogatta a kosárlabda mérkőzéseket.  

 

Elnöke volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetségnek, valamint elnökségi tagja a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetségnek.

 

Egész életében azért dolgozott, hogy megszerettesse a testnevelést és a sportolást a miskolci középiskolásokkal és egyetemistákkal, később pedig országos szinten, a magyar fiatalsággal. Munkáját számos díjjal ismerték el, egyebek mellett megkapta a Magyar Sportért Kitüntető Címet, Miskolc Város Sportjáért Díját és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség életműdíját.

 

Nugodjon békében.

 

Megyei szövetségek