54. Nemzetközi Kosárlabda Göcsej kupa  - 2023
17
Sep
2023
54. Nemzetközi Kosárlabda Göcsej kupa - 2023
Szeptember 17, vasárnap  |  17:52

Forrás: Zala Vármegyei Hírportál
Írta: Kerkai Attila
Fotók: Szekeres Péter

Igazi "őrült" meccsen nyert a Sopron a ZTE KK ellen

Az 54. Nemzetközi Kosárlabda Göcsej Kupa szombati napján rendezték a helyosztókat. A döntőben a Zalakerámia ZTE KK és a Sopron mérkőzése nem mindennapi fordulatokat és izgalmakat hozott, végül hosszabbítás döntött a Sopron javára. A bronzérmet az Egis Körmend szerezte meg.

A pénteki nyitányt követően szombaton már a helyosztókon volt a sor a négy csapatos felkészülési férfi kosárlabda tornán. Az előző napi két vesztes találkozott, a Körmend együttese pedig nagyon simán, 106-68-ra legyőzte az osztrák Fürstenfeldet. A vasiaknál a legeredményesebb játékos Djogo (26 pont), Tolbert (21) és Takács (11) voltak.

Ezt a mérkőzést követte a Göcsej Kupa döntője, azaz a Sopron és a Zalakerámia ZTE KK összecsapása.

Soron KC-Zalakerámia ZTE KK 103-102 (33-28, 27-12, 16-25, 18-29, 9-8)

Zalaegerszeg, 1000 néző. Jv.: Győrffy, Farkas, Kapitány.

Sopron: Nichols 20/6, Meszlényi, Da Silva 13, Archibald 30, Molnár 16. Csere: Schöll, Fazekas 3/3, Polster, 3/3, Sitku 10/6, Csendes 6/3. Vezetőedző: Bors Miklós.

ZTE KK: Csátaljay 8/3, Hicks 24/6, Green 22/12, Lekunas 2, Tóth Á. 18. Csere: Csuti 2, Mishula 25/15, Keller I. 2, Németh Á. 2, Vezetőedző: Lubomir Ruzicka.

Kipontozódott: Da Silva (41.)

 

A ZTE KK együttesének nyilvánvalóan jóval nagyobb ellenállásra kellett számítania a szombati találkozón, mint előző nap, a Fürstenfeld ellen. A Sopron láthatóan erősebb együttes az osztráknál és az a tény, hogy megverte pénteken a Körmendet, mindennél beszédesebb. nem fukarkodtak a pontokkal a csapatok a találkozó elején, a ZTE csapatában Green járt elöl a kosárszerzésben. Vezetett is a ZTE KK, hogy aztán forduljon a kocka. A Sopronban Archibald indult be nagyon, és csapata utolérte a zalaiak, majd el is hagyta. A második negyed elejére már 43-28-ra lépett el a Sopron, ami a hazai pályán szereplő ZTE szempontjából nem kis meglepetés volt. Az egerszegiek védekezése abszolút szellősnek bizonyult, 15 perc alatt ötven pontot kapni legalábbis erre enged következtetni (49-33). A ZTE KK kereste önmagát, játékosai teljesen elbizonytalanodtak, a Sopron "agyonverte" az első félidőben az egerszegieket.

A mérkőzés szünetében emlékeztek meg a szervezők dr. Villányi Antalról, aki a Göcsej Kupa fő szervezőjeként és a Zala Megyei Kosárlabda Szövetség főtitkáraként, valamint elnökeként évtizedeken keresztül szolgálta szeretett sportágát. Halálával nagy űr keletkezett. Rá emlékeztek egy perces néma csenddel...

A ZTE KK csapata pedig úgy tűnt, nagyon össze akarta kapni magát a második félidőre, hiszen elszántan érkezett a második félidőre. Pillanat alatt

visszajött 13 pontra (60-47), amire a válasz soproni időkérés lett. Az biztos, hogy ilyen játékkal még egyáltalán nem volt lefutott a találkozó és nem is állt meg a ZTE KK itt. Visszajött tíz ponton belülre, de a Sopron is ráébredt, hogy még nem nyerte meg a meccset. A helyzete viszont már kedvezőbb volt, hiszen ha olvadt is az előnye, egy-egy kosárral mindig lépett egyet előre. Erőltették a betöréseket és a faultokat, és ezek mindig "fizettek", amivel stabilizálták fórjukat (72-58). Az utolsó negyedre még semmi nem volt veszve a zalaiaknak (76-65), de már nem nagyon hibázhattak. A közönségnek tetszett, amit látott, hiszen a zalaiak küzdöttek és amikor Green hármasa a gyűrűben kötött ki 7 pont lett az egerszegi hátrány (80-73). Viszont pont ekkor jöttek azok a hibák (rosszul megjátszott helyzetek, eladott labda), ami a Sopronnak kedvezett, de még ez sem döntött. Két távolival újra látótávolságon belülre került a ZTE KK (87-82), sőt nem állt meg (89-88)! Innentől lett amolyan "egylabdás" meccs a találkozóból, Oleksandr Mishula meg a meccs potenciálisan nyerő emberévé lépett elő. Az ukrán irányító szórta a pontokat, újabb triplájával már a ZTE KK vezetett (89-91). Micsoda utolsó fél perc következett. Hicks labdaszerzése és kosara, majd plusz egy dobásával 91-94 lett az állás, de Nichols hármassal egyenlített, plusz dobhatott rá egyet, de azt kihagyta (94-94).

Következett a hosszabbítás, és az ötperces ráadás újra kiélezett csatát és küzdelmet hozott. Bármelyik fél nyerhetett volna, akár az újbóli ráadás is benne volt a levegőben, amikor Hicks dobott egy triplát (101-102), a maradék 5 másodpercben pedig a Sopron támadott, és az utolsó pillanatban a gyűrűn táncoló labdát Molnár segítette a gyűrűbe (103-102). Ez lett a vége, de egy biztos, hogy őrült mérkőzést játszott a két csapat.

Az 54. Göcsej kupa végeredménye: 1. Sopron KC, 2. Zalakerámia ZTE KK, 3. Egis Körmend, 4. Fürstenfeld.

 

Vármegyei szövetségek