Baranya megyei kosárlabda történelem 2. (Komló)
08
Jul
2020
Baranya megyei kosárlabda történelem 2. (Komló)
Július 8, szerda  |  11:19

Komlón a kezdet 1948-ra tehető, amikor Dr. Bódosi Mihály orvos, atlétaedző levezetésként edzések után kosaraztatott. Hamarosan 1949-ben megépült az első kosárpálya, és ezzel egyidőben megalakult a szakosztály is.

Az edzéseket a férfi és a női csapatnál is Zsibrik György vezette. Majd Dr. Rendeki Sándor vette át az edzések vezetését. 1950-ben a PVSK-t megjárt Bóta László került Komlóra. Sajnos 1952- ben a kézilabda elcsábította a sportolni vágyókat.

1959-ben Hoffer Gyula, Sepsi Jánosa női, Varga Ferenc pedig a férfi kosarasokat szervezte szakosztályba. Majd Kérész Sándor vezetése alatt biztos, állandó megyebajnoki női csapat dolgozott.

1962-ben Ekler János vette kézbe az utánpótlást, majd 1966-tól a felnőtt csapatot is. A férfi csapat ebben az időben kétszer is NB III-as osztályozó szerepelhetett, sajnos nem sok sikerrel. 1970-ben úgy a női, mint a férfi – Degré András vezetésével – csapat feljutott az NB III-ba. A nők 1971-ben Ekler János vezetésével megnyerik a bajnokságot, és az osztályozót is, így az NB II-be jutnak. A férfiak 1973-ban az NB III megszüntetésével visszakerülnek a megyei bajnokságba. Ekkor Egri Nándor vette át a férfi csapatot. A 70-es évek közepétől két komlói férfi csapat szerepelt a megyei bajnokságban: a Komló Bányász és a Komlói Vízmű (Degré András vezetésével). A női csapatot 1975-ben Varga Ferenc veszi át, Ekler János csak az utánpótlásra összpontosít. 1977-től Egri Nándor edzi a női csapatot, Varga Ferenc szaktanácsadó. 1979-ben megszűnik a Bányász férfi szakosztálya.

A női csapat megnyeri az 1991/92 évi bajnokságot és az osztályozón túljutva felkerül az NB I-be! A csapat minden tagja Komlón ismerkedett meg a kosárlabdával, itt nevelkedett! A bajnokságot a 12. helyen fejezik be. Az MKOSZ felajánlotta a további NB I-es részvételt, de az anyagiak ezt sajnos nem tették lehetővé. Az 1993/94-es évet már Mituk Erika vezetésével kezdte a csapat. 1997-ben visszatért Egri Nándor, akitől Czukor János vette át a „stafétabotot” 2010-ben. A férfi játékosok ma már csak barátságos tornákon és a "lányok" ellen játszadoznak.

Jelenleg Altné Szirtes Judit - diáksport keretében -  általános iskolában nevelgeti a kosárlabdázni vágyókat. Románné Prelóger Andrea előkészítő csapatokat vezet. Román Réka előkészítő, kenguru és serdülő lányokat edz. Rétyi Árpád kenguru és gyermek vegyes csapatokkal foglalkozik. Hiegl Zsolt évek óta az utánpótlásban dolgozik, jelenleg serdülők edzését vezeti. A kadett és a felnőtt női csapatot Czukor János és segítője Szabó Nóri edzi.
 
Cserkuti András
 
  1. Kérész Sándor edző - jegyzőkönyv
  2. Varga Ferenc - Ekler János edzőpáros
  3. NB I. - Egri Nándor edző
  4. Mituk Erika edző - leánya és fia is kosarasok
  5. Komlói "Öregfiúk! - és a lányok - balról a 4. Degré András edző
  6. Altné Szirtes Judit - Diákolimpián helyezést elért csapata
  7. Románné Prelóger Andrea és "csemetéi"
  8. Román Réka edző és serdülő lányai
  9. Rétyi Árpi edző - fiú csapata
10. Hiegl Zsolt edző - BMKSZ elismeréssel (balról jobbra: Janovics László BMKSZ elnök, Hiegl Zsolt edző, Bodnár péter MKOSZ főtitkár)
11. Czukor János edző, Szabó Nóri (9) segítő

Vármegyei szövetségek