Baranya megyei kosárlabda történelem 4 (Pécsi Tanárképző)
13
Dec
2020
Baranya megyei kosárlabda történelem 4 (Pécsi Tanárképző)
December 13, vasárnap  |  19:41

A Pécsi Tanárképző Főiskola SK (PTKF) 1948-ban alakult. Először csak tömegsport volt, majd megalakultak a különböző szakosztályok is. Így a kosaras leány és fiú csapat is. A fiúk 1957-ben, leányok 1968-ban feljutottak az NB II-e. Sajnos azonban csak ingáztak a megyei bajnokság, az akkor még létező NB III, és az NB II. között.Bár a  leányok kétszer is megnyerték az NB II-es bajnokságot, de sajnos elsősorban anyagi okok miatt nem kerültek fel az NB I-be.

A fiú csapatban szerepelt Patonay Imre – „Putesz” – aki ma is meghatározó szereplője a magyar kosárlabdának. Itt pallérozódott az edzői szakra Bekő Zsolt, aki ma  Székesfehérváron oktatja a fiatalokat a kosárlabda rejtelmeire.

De kis hazánkba Baranya megyébe is jutottak játékosok, edzők, akik a Tanárképzőn ismerkedtek meg a szakmával. Füzesi József, Hídvégi József, Kákonyi Tamás, Keszthelyi Tibor, Máté János, Russai Imre, Verbőczi Endre és még sokan mások.

Ám a hölgyek is szép számmal szerezték itt a tudásukat: Altné Szirtes Judit, Flaskáné Delibeli Ilona, Gál Zsuzsi, Hompola Évi, Kissné Katona Ági, Koszter Kornélia, Kovácsné Kozári Margit,Révészné Csaba Márti, Russai Imréné Lukácsi Anna,Stierné Jankovics Mária, Szander Anita hogy csak párat említsek.

Aztán az Universitas PEAC megalakulásával beolvadtak a közös csapatba.

Tabella 1974

Patonay Imre – balról az első

Fiú csapat – Keszthelyi Tibor (15), középen Mánfai Zoltán edző, Füzesi József (11), Russai Imre (8), Verbőczi Endre (9), Madocsay Miklós (12), Bekő Zsolt (10), Hídvégi József (0), Kákonyi Tamás (elől)

Éremátvétel – Bal szélen Russainé (Luxi), Delibeli Ilona (érmet veszi át)

Leány csapat 1970

Leány csapat

Leány csapat

Leány csapat 1980

Leány csapat 1990

Vármegyei szövetségek