Baranya Legjobbjai 2020-ban - a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség díjátadója
22
Feb
2021
Baranya Legjobbjai 2020-ban - a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség díjátadója
Február 22, hétfő  |  19:04

A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének megyei szervezete (BMKSZ) idén is megrendezte év végi szavazását a megye legjobb játékosaira, edzőire és játékvezetőire. Összesen 2366 szavazat érkezett be.

A rendhagyó díjátadásról a linkek alatt a képgaléria és a videó látható.

A fotókat Rónási Márton készítette.

Képgaléria: https://photos.app.goo.gl/iqBji4NetXxaQWrFA

Videó: 

 

BARANYA LEGJOBBJAI 2020
 

FELNŐTT PROFI NŐI JÁTÉKOS: WENTZEL NÓRA (PEAC-Pécs)

A mindössze húszéves, a korosztályos válogatottakat végigjárt (többszörös utánpótlás Európa-bajnoki érmes) Wentzel Nóra berobbant a PEAC-Pécs felnőtt csapatába. Nem csak él a lehetőséggel és meghálálja a bizalmat, hanem egyenesen az együttes egyik vezéregyénisége, húzóembere lett nagyon rövid idő alatt. Ha így fejlődik és dolgozik továbbra is, nemsokára biztosan a felnőtt női válogatott ajtaján fog kopogtatni.

FELNŐTT PROFI FÉRFI JÁTÉKOS: ANDRIJA CIRIC (Pécsi VSK – Veolia)

Andrija Ciric hosszú, és eredményes játékos-pályafutást zárt le 2020-ban. Magyarországon legnagyobb sikerét a Falcoban érte el, ahol 2008-ban bajnok lett. Több másik hazai klub mellett két alkalommal a PVSK férficsapatát is erősítette. Előbb 2011/12-es szezonban, majd 2018 nyarától, egészen tavalyi visszavonulásáig. Tagja volt a bajnoki bronzérmet szerző PVSK-Veolia csapatának 2019-ben, és a csapat egyik legjobbjaként vett részt a klub eddigi egyetlen nemzetközi kupaszereplésében is.

FELNŐTT AMATŐR NŐI JÁTÉKOS: GYURÓ DALMA (PVSK-ÖTYE)

Gyuró Dalma első találkozása a szeretett sportjával még általános iskolásként történt az igazi pécsi kosárlabda életben, amikor virágkorát élte a női kosárlabda a MIZO PVSK színeiben. Hamar beleszeretett ebbe a játékba és bár mindig tudta, hogy nem lesz belőle profi játékos, óriási odaadással, kitartással és még hatalmasabb szívvel dolgozott. Eleinte csak a pályán, majd pár éve már a pálya szélén is megmutatja elhivatottságát. A PVSK utánpótlásánál szeretteti meg a játékot a legkisebbekkel és ez mellett oszlopos tagja a PVSK Ötye csapatának, ahol szintén igyekszik a tudása legjavát adni meccsről meccsre!

FELNŐTT AMATŐR FÉRFI JÁTÉKOS: CSÍKOS ÁRPÁD (Mecsek SE)

Csíkos Árpád, vagy ahogy mindenki ismeri: Csiki, 2001-ben, NB2-es tapasztalattal a háta mögött, kereken húsz éve csatlakozott a Mecsek Sport Egyesülethez, ahol ez alatt az időszak alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a csapat 3 bajnoki és még több ezüst, illetve bronz érmeinek a megszerzésében. Kimagasló játékintelligenciája révén mindig jó helyre kerül a labda, ha a tőle indul a támadás. Ha kell pontot szerez, ha kell gólpasszt ad, ha szükséges akkor a csapatvédekezésben veszi ki a részét. A pályán már lassan rangidősnek számít, de nem ezért az edző meghosszabbított keze, hanem a joggal kivívott bizalom miatt lett ő a mindenkori csapatkapitány. A pozitív szemlélet, az egészséges csapatszellem meghatározója, aki reméljük még sokáig pattogtat a Mecsek SE színeiben.

U14 LEÁNY JÁTÉKOS: LÁSZLÓ ANNA (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

László Anna tehetségének és szorgalmának köszönhetően bekerült korosztálya országos kiválasztó-képző programjába. Nagyon jól kamatoztatja testi adottságait, elsősorban magasságát, a palánkok alatt. Nem csak a pályán, hanem az iskolában is bizonyít, amellett, hogy jó játékos, jó tanuló is.

U16 LEÁNY JÁTÉKOS: LACZKÓ SÁRA (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Laczkó Sára nagyon lelkes és jó mentalitású játékos, aki a Rátgéber Akadémia junior csapatának meghatározó tagja. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően már az NB I. B-s együttesben is bontogatja szárnyait, sőt, bemutatkozott a PEAC-Pécs színeiben az A-csoportban is. Jól mozgatja a csapatot, s ha a pályán a kommunikációban még előrébb lép, kiváló pécsi irányító válhat belőle.

U18 LEÁNY JÁTÉKOS: BORBÁS PANNI (Pécsi VSK)

Borbás Panni a PVSK-nál nevelkedett 8 éves korától kezdve. Jelenleg a PINKK-424 női felnőtt csapat játékosa. Utánpótlás évei alatt többször is bekerült a korosztályos válogatottak csapataiba és szinte minden évben meghatározó játékosa volt csapatának. Nagyon sok plusz munkát vállalt azért, hogy kosárlabdázó lehessen. Nagyon sok lemondással és áldozattal járt ez, de Panni mindent vállalt, hogy elérje céljait. Jó úton halad, hogy profi játékos váljon belőle!

U14 FIÚ JÁTÉKOS: KISS GERGELY (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

A Rátgéber Akadémia kadett „B” csapatának egyik vezére Kiss Gergely. Nagyon ügyes irányító, aki kiemelkedőn szorgalmas, nincs olyan edzés, amelyen ne venne részt. Mindent megtesz, amit edzői kérnek tőle, nagy lelkesedéssel dolgozik, látszik rajta, hogy mindig jobb és jobb akar lenni.

U16 FIÚ JÁTÉKOS: HŐGYE PATRIK (Pécsi VSK)

Hőgye Patrik az elmúlt szezonban 2005-ben születettként nyújtott kiemelkedő teljesítményt a 2004-ben születettek között a kiemelt kadett bajnokságban. Egyéni képzéseken rendszeresen javította hiányosságait és soha nem elégedett meg a “majdnem jó”-val. Vezéregyéniség a munkában, de egy poénért sem kell a szomszédba mennie. A tavalyi szezonban meghívást kapott a felnőtt csapat utolsó heti edzéseire. Sokat fejlődött az elmúlt pár hónap technikailag, sokkal fegyelmezettebb és ami nagyon fontos, türelmesebb magával szemben.

U18 FIÚ JÁTÉKOS: KAZY BALÁZS (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

A Rátgéber Akadémia junior csapatának egyik meghatározó játékosa a bajai születésű Kazy Balázs, aki a korosztályos válogatottban is húzóembernek számít. Nagyon jó keze van, ponterős, és ha így halad tovább, ugyanilyen ütemben fejlődik és ugyanilyen elhivatottsággal dolgozik, akkor jó esélye van arra, hogy megvalósítsa álmát: NB I. A-csoportos kosárlabdázó váljon belőle.

U20 FIÚ JÁTÉKOS: SCHERER BÁLINT (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Scherer Bálint korosztálya hazánk egyik legtehetségesebb játékosa, aki folyamatosan meghívást kapott a válogatottakba. Jelentős szerepe volt abban, hogy a Rátgéber Akadémia U20-as csapata a 2019/2020-as szezonban veretlenül menetelt a bajnokságban, ráadásul emellett jó teljesítményt nyújtott az NB I. B-s felnőtt férfi együttesben is, amelynek húzójátékosa tudott lenni.

ÉV AMATŐR EDZŐJE: MÁTÉ JÁNOS (PVSK III.)

Máté János neve ismerősen csenghet a PVSK-szurkolók, dolgozók és sportoló számára is, hiszen játékosként és edzőként egyaránt sokat tett már az egyesületért. Oroszlánrészt vállalt a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia megalapításában, s jelenleg amellett, hogy ő a PSN Zrt. vezérigazgatója, a megyei kosárlabda szövetség elnökségi tagjaként is tevékenykedik. Sok munkája ellenére sem szakadt el a kosárlabdától, hiszen a PVSK-Öregfiúk csapatának edzőjeként segíti előre az együttest a megyei bajnokságban, akikkel eddig mindig a dobogón végzett.

NŐI UTÁNPÓTLÁS EDZŐ: TISZAY-RÁKOSI KATALIN (Pécsi VSK)

Tiszay-Rákosi Katalin már több mint 10 éve neveli a kiskosarasokat a PVSK falai között, több száz lánnyal ismertette és szerettette meg ezt a játékot. Olyan edző, aki folyamatosan tanul és fejleszti magát, soha nem fél kérdezni és elmondható róla, hogy évről évre nagyon sokat fejlődött. A kosárlabdapálya mellett képzeli el az életét és ezért mindent meg is tesz! Azon edzők közé tartozik, akinek sokat jelent a klubhűség, igazi PVSK-s szív dobog benne, akire mindig minden helyzetben lehet számítani, ha kosárlabdáról van szó!

FÉRFI UTÁNPÓTLÁS EDZŐ: IVICA MAVRENSKI (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Ivica Mavrenski szenvedélyes, kiváló edző, aki lassan tíz éve, 2012 óta dolgozik a Rátgéber Akadémián. A korábbi remek játékos (1983-ban U16-os Európa-bajnok lett a jugoszláv csapattal) hosszú ideig felnőtt együtteseket irányított, megfordult a PVSK élén, volt az ABA-ligás Vojvodinánál, valamint edzősködött Csehországban is. Abszolút megtalálta a helyét az utánpótlásnevelésben, nagyon élvezi, hogy fiatalokkal foglalkozhat, hogy részese lehet annak, ahogy játékossá válnak a kezei között. Az 54 éves szakember jelenleg az NB I. B Piros csoportjában szereplő felnőtt férfi csapat vezetőedzője, az előző szezonban pedig a Zöld csoportban vezette nagy sikerrel az akadémista fiúkat.

A díjat egy későbbi időpontban veszi át.

A Baranya Legjobbja különdíjak 2020. kategória-győztesei

BARANYA MEGYE DIÁKSPORTJÁÉRT DÍJA: POKOL LAJOS

Pokol Lajos, a pécsi Belvárosi Általános Iskola testnevelő tanára gyakorlatilag a Rátgéber Akadémia megalakulása óta rendületlen lelkesedéssel dolgozik az akadémia előkészítő rendszerében. Hozzáértő, remek szemének köszönhetően az utóbbi években ügyes, tehetséges gyerekek sora került az intézmény képzési rendszerébe. Sok ilyen szakemberre van szüksége a magyar kosárlabdasportnak!

BARANYA MEGYE KOSÁRLABDA JÁTÉKVEZETŐJÉNEK DÍJA: KAPITÁNY GELLÉRT

Kapitány Gellért 1998 óta tagja a Baranya megyei játékvezetői karnak. Tíz éve kezdődött nemzetközi játékvezetői pályafutása során, olyan top versenysorozatokban működött közre, mint a felnőtt női Európa Bajnokság, női Euro Liga  nyolcas döntő , férfi Eurochallenge négyes döntő vagy a Bajnokok Ligája- hogy csak a legfontosabbakat említsük. A Magyar Bajnokságban évek óta NBI-es bajnoki és Magyar Kupa döntőket  vezetett. A 2019/2020-as szezonban 8 nemzetközi mérkőzésre volt kiírva de a koronavírus félbeszakította mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeket. A 2020/21-es szezonban folytatódtak a nemzetközi szereplései: Szarajevoban részt vett egy Női Európa Bajnoki selejtező tornán, nemrég érkezett haza Istambulból egy hetes férfi Európa Kupa buborék tornáról. A magyar és a nemzetközi versenyeken nyújtott sorozatos kimagasló teljesítménye alapján érdemelte ki 2020-ban a Baranya Legjobb játékvezetője címet. További sikeres játékvezetői pályafutást kívánunk.

BARANYA MEGYE KOSÁRLABDA FAIR PLAY DÍJA: VOJTEK AURÉL

Vojtek Aurél, a 70-es 80-as évek sikeres élvonalbeli kosárlabdázója volt. Egészségügyi állapotának romlása miatt mozgáskorlátozottá vált, de a kosárlabdától nem szakadt el. Jelenleg a PTE PEAC Rolling Basket kerekesszékes kosárlabda csapat oszlopos tagja, és egyben Magyar Kerekesszékes Kosárlabda Válogatott kerettagja is. A civil életben nyudgíjba vonulásáig a megváltozott munkaképességű személyekkel foglalkozott. Mind a sportban, mind a munkájában példamutatóan képviselte és képviseli a fair play szellemiséget. Az egyéni érdekekkel szemben a közösséget előtérbe helyező személyiség. Sportszerű játékfelfogása, a becsületes küzdelem minden szinten történő felvállalása, segítőkész viselkedése, a rokkantsága ellenére példamutató életfelfogása, a szakértői munkában felvállalt fair play értékek közvetítése példát mutatnak a társadalom tagjainak a mintaszerű életmód követésére.

A díjat fia, Vojtek Aurél vette át.

BARANYA MEGYE PROFI KOSÁRLABDA EDZŐJÉNEK DÍJA: CSIRKE FERENC

Csirke Ferenc 2020 nyarától dolgozik a PEAC-Pécs vezetőedzőjeként, korábban a női szakágban nem tevékenykedett. A PVSK férfi csapatát nyolc évig irányította, komoly sikereket ért el, 2019-ben bajnoki bronzérmes lett, jogot szereztek a nemzetközi kupaszereplésre, és ő lett az Év edzője régiónkban. Mindig bátran nyúlt a tehetséges fiatalokhoz, a riválisaiknál szerényebb lehetőségekből is olyan csapatot kovácsolt, amely megnehezíti az esélyesebbek dolgát, és sokszor le is győzi azokat. Jelentős értéke a pécsi kosárlabdának, sokoldalúságát bizonyította 2020 őszén azzal, hogy a PEAC-Pécsben szerepet kapott pécsi vagy a Rátgéber Akadémiáról kikerülő magyar játékosokra építő csapatával sikeresen szerepelt a női ligában.

BARANYA MEGYE SPORTVEZETŐJÉNEK DÍJA: DR. HABIL. RÁTGÉBER LÁSZLÓ

Az 54 éves, újvidéki születésű szakember nevéhez fűződik a pécsi női kosárlabda aranykorszaka: több mint tíz éven keresztül volt a csúcson csapatával, ezalatt kilenc bajnoki címet és kilenc Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett. Karizmatikus egyénisége ezreket vonzott a Lauber Dezső Sportcsarnokba – majd az ünneplések idején a Széchenyi térre. A pécsi időszakot követően a Szpartak Moszkvával megnyerte az Euroligát (ő az első és mindezidáig egyetlen magyar edző, akinek ez sikerült), aztán irányította a Fenerbahce együttesét is. Az egyetlen olyan magyar kosárlabdaedző, aki a női és a férfi válogatottat is irányította. Évek óta nem ül már a kispadon, minden tudását, energiáját a hazai utánpótlásképzés előmozdítására fordítja. 2011-ben beindult a nevével fémjelzett Rátgéber Akadémia, amely kapcsán egészen 2018-ig hiányzott a megfelelő infrastruktúra – hogy aztán átadják Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát. Azt a kiválósági központot, amelyre nem csak Pécs, Baranya, hanem az egész ország büszke lehet, hiszen nyugodtan kijelenthető, Európában egyedülálló a létesítmény, amelyben kiváló, nemzetközileg elismert szakemberek vesznek részt a képzési rendszerben.

A díjat egy későbbi időpontban veszi át.

ÉLETMŰ-DÍJ

A BARANYA MEGYEI KOSÁRLABDÁZÁSÉRT KIFEJTETT TÖBB ÉVTIZEDES MUNKÁJÁNAK ELISMERÉSÉÉRT: FÜZESI JÓZSEF

Immár a 80. születésnapjához közelít Füzesi József, Jóska bácsi, aki közel hatvan éve a pécsi utánpótlás kosárlabdasport meghatározó alakja. Az 1964-ben megszerzett biológia, földrajz és testnevelés szakos tanári diplomát egy év múlva kosárlabdaedzői, majd 1980-ban, a Testnevelési Főiskolán kosárlabda szakedzői képesítéssel egészítette ki. Szentlőrincről került Pécsre, ahol először a Karikás Frigyes Utcai Általános Iskola testnevelő tanára volt, majd 1982-től 2004-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatóhelyettesként, sportszakmai vezetőként dolgozott a pécsi Testnevelési Általános és Sportiskolában (közkeletű nevén TÁSI-t). A szívéhez legközelebb talán a diákolimpiai országos döntők álltak. Elévülhetetlen érdemei vannak Pécsett a fiú és a leány utánpótlásnevelésben.

A díjat fia, Füzesi Gábor vette át.

Vármegyei szövetségek