Baranya Legjobbjai 2022-ben - a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség díjátadója
23
Jan
2023
Baranya Legjobbjai 2022-ben - a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség díjátadója
Január 23, hétfő  |  22:13

A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség idén is megrendezte év végi szavazását a megye legjobb játékosaira, edzőire és játékvezetőire. Összesen 1650 szavazat érkezett be.

A díjátadó képgalériája az alábbi linken érhető el:
https://photos.app.goo.gl/P9XKZAEpv3qvnC8UA

Baranya legjobbja 2022:

FELNŐTT AMATŐR NŐI JÁTÉKOS: SIMON KRISZTINA (PVSK-ÖTYE)

Simon Krisztina kisgyermek kora óta a kosárlabda szerelmese, olyannyira, hogy közel négy évtizede pattogtat a pályán. A PVSK és a PEAC csapatait erősítette, ahol szép eredményeket ért el. A kosárlabda iránti alázat és a sportág szeretete máig megmaradt, ezt bizonyítja, hogy munka mellett a PVSK-ÖTYE csapatának oszlopos tagja, minden edzésen és mérkőzésen ott van. Abban a csapatban, ahol csak a játék szeretetéért, saját szórakoztatásukra kosárlabdáznak.

FELNŐTT AMATŐR FÉRFI JÁTÉKOS: KÖVECS MARTIN (Kozármisleny SE)

Kövecs Martin 10 éves kora óta igazolt kosárlabdázó, ötödik szezonját kezdte meg idén Kozármislenyben, ahol a játékos pályafutása mellett edzői karrierjében is bontogatja szárnyait. Megbízható, 1-es, 2-es poszton bevethető játékos, aki nem csupán a pontdobásban, hanem az edzéseken elvégzett munka terén is élenjár. Edzéseken, mérkőzéseken szívvel lélekkel, hatalmas elszántsággal veszi ki magát a munkából. Konfliktuskerülő, remek munkamorálú sportoló, aki fiatal kora ellenére már jókora rutinnal rendelkezik. Tehetsége, hozzáállása alapján magasabb osztályban is megállná a helyét, de a rá váró feladatok és lehetőségek miatt remek helyen van most Kozármislenyben.

U14 LEÁNY JÁTÉKOS: KECSMÁRIK OLÍVIA ANNA (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Kecsmárik Olívia Anna csapatával hetedik helyen végzett a serdülő bajnokságban, emellett nemzetközi szinten is kimagaslóan teljesített: a Nemzeti Kosárlabda Akadémia történetében történelmi sikernek számító WABA-liga ezüstérmes csapat oszlopos tagja volt, motiváltan, jó hozzáállással küzdött a sikerért.

U16 LEÁNY JÁTÉKOS: HŐGYE PETRA (Pécsi VSK)

Hőgye Petra idén nyáron tagja volt az Ifjúsági Olimpián elért 3. helyezett magyar válogatottnak, ami magában is egy nagyon szép eredmény, de itt egy évvel fiatalabbként szerezték meg ezt a szép helyezést. Petra egy nagyon jó mentalitású játékos, aki évek óta nem csak a saját, hanem az eggyel idősebb korosztályban is megállja a helyét. Mint a PVSK saját nevelésű játékosára minden helyzetben számíthatnak az edzők és a csapattársak a pályán és a pályán kívül is. Ha így folytatja a munkát, még sokra viheti szeretett sportágában.

U18 LEÁNY JÁTÉKOS:
LACZKÓ SÁRA (Rátgéber Kosárlabda Akadémia, NKA Universitas PEAC)

Laczkó Sára a Nemzeti Kosárlabda Akadémia csapatával második helyen végzett az U18-as bajnokságban, emellett a felnőttcsapatban is bemutatkozott, majd később az Európa Kupában is nagyon bátor játékkal rukkolt elő. Szerénysége mellett igazi csapatjátékos, aki nem mellesleg nagyon tehetséges is. Kiválóan egyezteti össze a tanulmányait és a kosárlabdázást.  

U14 FIÚ JÁTÉKOS: KIRÁLY MARTIN (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Király Martin a 2021/2022-es szezonban meghatározó játékosa volt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia serdülő csapatának, amely egyetlen egyszer sem kapott ki a bajnokság során, értelemszerűen végül aranyérmet szerzett. Martin az egész évben stabil, megbízható teljesítményt nyújtott, ami visszaköszönt az országos bajnoki döntőn kiérdemelt MVP-címmel. A Ricsillától érkezett tehetségnek ráadásul az EYBL Szuperliga-döntőjét is sikerült megnyernie csapatával, amely történelmi tett volt, ilyen ugyanis magyar együttesnek még sohasem sikerült.

U16 FIÚ JÁTÉKOS: LUKÁCSI GÁBOR (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Lukácsi Gábor bár egy évvel fiatalabb a többieknél, meghatározó szerepet játszik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia U16-os csapatában. Korosztálya egyik legkiemelkedőbb tehetsége, aki a nemzetközi mezőnyben is rendre bizonyítja rátermettségét. A magyar bajnokságban csapatával aranyérmet szerzett, emellett kiérdemelte a döntő MVP-je címet. Tevékeny részese volt az EYBL-sikereknek, játszott a nagyon magas színvonalat képviselő bassanói PlayForPassion nemzetközi tornán, valamint részt vett nyáron az U16-os Európa-bajnokságon is, ahol szintén az egy évvel idősebbek között szorított helyet magának.

U18 FIÚ JÁTÉKOS: RADÓ ÁDÁM (Pécsi VSK)

Radó Ádám jó alkatú és remek mentalitású játékosnak tűnt már kiskorában is. 2021 nyarán komoly munkába kezdett Gyebrovszky Ádámmal az atlétika pályán és a konditeremben. Az egy év kemény munka, amit a csapat edzésien kívül végzett, meg is hozta a remélt eredményt, Ádám erősebb, gyorsabb és nem mellesleg magasabb is lett. Az U18-as csapattal 2022 májusában B döntőt játszott. 2022 nyarán sem pihent sokat, folytatta a munkát, hogy közelebb kerüljön az álmai megvalósulásához.

U20 FIÚ JÁTÉKOS: KOLLÁR BENCE (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Kollár Bence a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kiemelkedő játékosa, aki az U20-as és a felnőtt NB I. B Piros csoportos csapatban is meghatározó szerepet tölt be. Kiváló munkát folytat az akadémiai programban, aminek köszönhetően folyamatosan fejlődik. Ennek ékes bizonyítéka a 2021/2022-es szezon. Bence volt az egyik vezére annak az U20-as bajnokcsapatnak, amely a döntő során maga mögé utasított több A-csoportos együttest is. Hasonlóan remek munkát végzett a felnőtteknél is, ahol a szezon végén bronzéremnek örülhetett.

AZ ÉV AMATŐR EDZŐJE: KIEFER CSILLA (Kozármisleny SE)

Kiefer Csilla a pécsi kosárlabdázás történetének egyik ikonikus alakja, aki páratlan játékos karriert tudhat maga mögött. Játékos pályafutását követően több klubnál is megfordult edzőként, de 4 éve már Kozármisleny SE stábjának tagja. Remek közösségépítő, hatalmas szívvel és mérhetetlen türelemmel képezi, neveli, oktatja tanítványait. Tudását a kicsi gyermekek és a felnőttek között egyaránt igyekszik átadni. Szerény, gyerekszerető természete kiemelkedik az edzők közül, mindig van egy-két jó szava tanítványaihoz. Az elmúlt szezonban a megye bajnoki döntőig vezette a Kozármisleny leány csapatát, de ezen felül is remek eredményeket ért el az általa vezetett utánpótlás csapatok élén.

AZ ÉV NŐI UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE:
DEBRECENI ESZTER (Pécsi VSK)

Debreceni Eszter a PVSK leány szakmai vezetője. 2022 nyarán vezetőedzőként dolgozott az Ifjúsági Olimpián résztvevő és ott az előkelő 3. helyen végzett a leány válogatott csapattal. Több évtizedes munkássága egyik kimagasló eredménye ez. Nagyon jó mentalitású játékosokat válogattak ki az edzői stábbal, akik fogékonyak voltak a munkára, remek közösséget alkotva érték el a bronzérmet.

AZ ÉV FÉRFI UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE: BOLJOS RÓBERT (Rátgéber Kosárlabda Akadémia)

Óriási fájdalommal vette tudomásul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia minden dolgozója, edzője, játékosa azt, hogy Boljos Róbert eltávozott közülünk. Nem csak kiváló, széleslátókörű, remek kvalitásokkal rendelkező szakember volt, hanem csodálatos családapa és megbízható barát is, aki a játékosaival is közeli viszonyt ápolt. Igazi kosárlabda-fanatikus volt. Robi 2019 óta dolgozott az Akadémián, ez idő alatt számos sikert ért el a serdülő csapattal: bajnoki cím és EYBL-aranyérem fűződik a nevéhez, továbbá a nemzetközi porondon nevesebbnél nevesebb együtteseknél bizonyultak jobbnak tanítványai. Halála óriási veszteség az Akadémiának és a sportágnak is.

 

A Baranya Legjobbja különdíjak 2022. kategória-győztesei

BARANYA MEGYE FELNŐTT PROFI NŐI JÁTÉKOSA:
KISS VIRÁG (NKA Universitas PEAC)

Kiss Virág az NKA Universitas PEAC és a magyar válogatott kiváló centere, immár a csapatkapitányi „karszalagot” is viseli a pécsi gárdában. Az előző idényben fejlődése töretlenül folytatódott, mind a nemzetközi porondon, mind a hazai bajnokságban magas szinten teljesít a mérkőzéseken, rá épül a pécsi csapat játéka. Virág a pályán és pályán kívül is felelős és érett gondolkodásával, magatartásával sok utánpótlás játékos példaképe és nagyon népszerű a szurkolók körében is. A magyar bajnokságban neki van a legjobb pontátlaga, a legjobb magyar játékos a VAL-átlagokban. Hatalmas szerepe van abban, hogy a pécsi gárda kiemelkedően szerepel az Európa Kupában, és a hazai bajnokságban is a TOP csapatok között tartják számon. A magyar válogatottban is vezérszerep jut az NKA Universitas PEAC centerének.

BARANYA MEGYE KOSÁRLABDA JÁTÉKVEZETŐJÉNEK DÍJA: PRAKSCH PÉTER

Praksch Péter 2006-ban végezte el a játékvezetői tanfolyamot. Szakmai elhivatottsága, motivációja és teljesítménye tette lehetővé, hogy 2014-ben már az NB I. A keret tagja lett. 2017 nyarán szerezte meg a nemzetközi FIBA minősítést. 2021-ben került a legmagasabb FIBA kategóriába a FIBA Elit group tagjai közé. 2022-ben a legrangosabb nemzetközi eseményeken foglalkoztatták. A Férfi Európa Bajnokságon 3 csoportmérkőzést, a férfi világbajnoki selejtezősorozatban 5 mérkőzést, az U17 női Világbajnokságon elődöntőt és bronzmeccset, illetve a Bajnokok Ligájában 5 – köztük play off mérkőzést vezetett. A hazai mezőnyben a férfi Magyar Kupa döntőjén, illetve a bajnoki döntő 2 mérkőzésén is fújta a sípot.

BARANYA MEGYE LEGTÖBBET FEJLŐDÖTT JÁTÉKVEZETŐJÉNEK DÍJA:
LENGER LEVENTE

Lenger Levente 2017-ben vizsgázott játékvezetésből, megyei kerettag. Karrierjét Tolna megyében kezdte, majd mikor tanulmányai Pécsre szólították kezdte meg működését kötelékünkben. Kezdetben jobbára kenguru és gyermekmérkőzéseket vezetett. 2022-ben az egyre érettebb teljesítménye miatt szintet ugrott és sorozatban kapta a magasabb szintű utánpótlás, megyei bajnoki mérkőzéseket, ahol feltűnő volt igyekezete és helytállása. Hasonló mentalitással magasabb kerettagságig is eljuthat.

BARANYA MEGYE DIÁKSPORTJÁÉRT DÍJA: ANTALNÉ PAP ERIKA

Antalné Pap Erika évek óta rengeteget tesz azért, hogy minél több gyermeket megmozgasson és megszerettesse a sportolást a felnövekvő generációkkal. Nemcsak a kosárlabdában tevékenykedik kiemelkedően, hanem szinte minden létező alkalmat megragad a diáksporton belül, hogy különböző versenyekre vigye a mozogni vágyó gyermekeket. Sok mindent szeret, de azért a családi hagyományokkal nem tudott soha szakítani és a kosárlabda áll a legközelebb a szívéhez, így a PVSK előkészítős edzőjeként tevékenykedve a tavalyi szezonban a Bártfa iskolával eljutottak a Kosárpalánta döntőjébe is.

BARANYA MEGYE KOSÁRLABDA FAIR PLAY DÍJA: PVSK-ÖTYE

A 2022. február 28-ra kiírt PVSK Ötye – Komló Sport KK Nyugati Liga Női Amatőr Bajnokságban a Komló csapata az időjárásra hivatkozva nem utazott el a sporteseményre, pedig a mérkőzés napján az utak jól járhatóak voltak. Annak ellenére, hogy ilyen esetben a győzelem a megjelenő PVSK Ötye csapatát illette volna hozzájárultak ahhoz, hogy a mérkőzést újra kiírják. A 2022. április 25-én lejátszott mérkőzést a Komló nyerte 74:45 arányban. A PVSK a biztos győzelem helyett a játékot részesítette előnyben. A pályán veszítettek, viszont sportszerűségből jelesre vizsgáztak.

 

BMKSZ emlékplakett 2022:

DEBRECENI ESZTER – Európai Ifjúsági Olimpia III. hely

HALMÁGYI KITTI – Európai Ifjúsági Olimpia III. hely

HŐGYE PETRA – Európai Ifjúsági Olimpia III. hely

CSIRKE FERENC – FIBA Felnőtt 3x3 EB IX. hely

BOLJOS RÓBERT – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság I. hely, EYBL Szuperdöntő I. hely

KOMLÓDI DÉNES – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság I. hely, EYBL Szuperdöntő I. hely, IV. kcs. fiú Diákolimpia Országos Döntő I. hely

NÉMETH KÁROLY – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság I. hely, EYBL Szuperdöntő I. hely

BURONY BÁLINT – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság Országos Döntő All-Star ötösének tagja, EYBL Szuperdöntő All-Star ötösének tagja

BOJAN SALATIC – Nemzeti Kadett Fiú Bajnokság I. hely

NÉMETH KONRÁD – Nemzeti Kadett Fiú Bajnokság I. hely

ANGYAL MEDÁRD – Nemzeti Kadett Fiú Bajnokság Országos Döntő All-Star ötösének tagja

SÉRTŐ ÁDÁM – Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság I. hely

RÁTVAY TAMÁS – Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság I. hely

MEZEI MÁTÉ – Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság I. hely

HERGER SALAMON – Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság Országos Döntő All-Star ötösének tagja

SCHMERA GERGELY – Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság Országos Döntő MVP-je

BENEDEK MÁRKÓ – Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa I. hely, a legtöbb pontot dobó játékos

MOGYORÓSI ANDRÁS – Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa I. hely

NÉMETH BEÁTA – IV. kcs. fiú Diákolimpia Országos Döntő I. hely

TESZÁRIK MÁRTON – IV. kcs. fiú Diákolimpia Országos Döntő MVP-je

HEILING CSABA – a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségben kifejtett többévnyi munkája elismeréseként

Vármegyei szövetségek